آشنایی با فریموورک برنامه نویسی Flutter

فلاتر یک فریمورک توسعه نرم افزار میباشد که توسط شرکت گوگل توسعه و پشتیبانی میشود.

این فریمورک باعث میشود تا با استفاده از یک زبان برنامه نویسی ثابت و کدهایی که یکبار مینویسید خروجی اندروید, iOS, وب و دسکتاپ دریافت کنید.

Fluttet باعث صرفه جویی در هزینه و زمان طراحی اپلیکیشن میشود. همچنین یادگیری بسیار آسانی دارد به همین دلیل به سرعت در حال تبدیل شدن به یک فریمورک محبوب است.

فریمورک فلاتر چیست؟

فریموورک متن باز فلاتر (Flutter ) توسط گوگل برای اولین در سال 2017 رونمایی شد, این فریموورک به برنامه نویسان و توسعه دهندگان این امکان را میدهد که با یک بار نوشتن کد خروجی مخصوص اندروید و iOS برای اپلیکیشن خود بگیرند.

طراحی اپلیکیشن با استفاده فلاتر ساده و بسیار سریع انجام میشود و در هزینه نیز باعث صرفه جویی میشود.

گوگل زمان زیادی را صرف پرداختن برای توسعه این فریمورک کرده است. فلاتردارای یک صفحه نمایشگر و پشتیبانی از قابلیت دسترسی، متن RTL، ، پشتیبانی از فرمت های تصویری اضافی، اجرای پس زمینه کد و موارد دیگر است. تیم گوگل همچنین پشتیبانی از Android Studio، ویژوال استودیو کد و iOS 11 را برای اجرای Flutter میسر ساخته است.

نکته مثبت فلاتر نسبت به فریموورک های چند سکویی مثل زمارین و فون گپ خروجی Native اپلیکیشن می باشد به عبارت دیگر میان اپلیکیشن اندرویدی که با فلاتر توسعه داده میشود یا جاوا هیچ فرقی وجود ندارد.

آموزش نصب و راه اندازی فلاتر

زبان مورد استفاده در فریموورک Flutter  زبان توسعه یافته توسط گوگل به نام دارت Dart می باشد که یک زبان شی گرا و سطح بالا با شباهت به جاوا می باشد.

همچنین گوگل اطلاع داده است که در آینده زبان دارت و Flutter به عنوان بستر اصلی توسعه برای سیتسم عامل فیوشا مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

ویژگی های Flutter

فلاتر (Flutter) یک فریمورک توسعه نرم‌افزارهای کاربردی تحت متن باز است که توسط شرکت گوگل ایجاد شده است. در مقابله با سایر فریمورک‌ها، فلاتر دارای ویژگی‌ها و مزایای خاص خود است:

  1. زبان برنامه‌نویسی: فلاتر با استفاده از زبان برنامه‌نویسی Dart کار می‌کند. Dart یک زبان مدرن و قابل فهم است که توسط گوگل توسعه داده شده است. این زبان قابلیت‌هایی مانند ثبت نوع (type-safety)، اشیا، میراث‌بری و بسیاری ویژگی‌های دیگر را داراست.
  2. تکنولوژی Cross-Platform: یکی از بزرگترین مزایای فلاتر این است که امکان توسعه برنامه‌های Cross-Platform را فراهم می‌کند، یعنی شما می‌توانید با استفاده از یک کد منبع واحد، برنامه‌های کاربردی برای سیستم‌عامل‌های مختلف مانند iOS و Android ایجاد کنید. این امکان به توسعه سریعتر، کاهش هزینه‌ها و حفظ همسانی بین برنامه‌های مختلف کمک می‌کند.
  3. رابط کاربری زیبا: فلاتر از یک سیستم رابط کاربری خودنویس استفاده می‌کند که به نام “ویدجت” شناخته می‌شود. این ویدجت‌ها به طور مستقیم بر روی تابع رسمی شده‌اند و در نتیجه برنامه‌های با ظاهری زیبا و همگن ایجاد می‌کنند.
  4. عملکرد بالا: فلاتر با استفاده از فریم‌ورک Skia Graphics Engine از سخت‌افزار در دسترس برای تسریع رسم رابط کاربری استفاده می‌کند. این امر باعث بهبود کارایی و سرعت اجرای برنامه‌ها می‌ شود.

ویجت ها در فلاتر

در فلاتر، ویجت‌ها (Widgets) ساختار اصلی برنامه‌ها را تشکیل می‌دهند.

آنها عناصری هستند که بخش‌های مختلف رابط کاربری را تعریف و سازماندهی می‌کنند. ویدجت‌ها می‌توانند معادل یک عنصر مشاهده‌پذیر در صفحه نمایش باشند (مانند دکمه، فهرست، جدول و …) یا منطق و عملکردی را پشتیبانی کنند (مانند منو، ناوبری و …).

ویجت‌ها در فلاتر به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

  1. ویجت‌های بناشده (Built-in Widgets): فلاتر مجموعه‌ای بزرگ از ویجت‌های بناشده را ارائه می‌دهد که قابلیت‌ها و ویژگی‌های گوناگونی را پوشش می‌دهند.
    این ویجت‌ها بر اساس نیازهای مختلف در ساختار صفحه نمایش، برنامه‌های فرم‌ها، لیست‌ها، ترمینال‌ها و … قابل استفاده هستند. برخی از ویجت‌های بناشده معروف شامل Text، Button، Image، ListView، GridView، AppBar و …
  2. ویجت‌های سفارشی (Custom Widgets): در فلاتر، می‌توانید ویجت‌های سفارشی خود را تعریف کنید. این ویجت‌ها براساس نیازهای خاص برنامه شما طراحی و پیاده‌سازی می‌شوند.
    با استفاده از ویجت‌های سفارشی، می‌توانید رابط‌های کاربری منحصر به فرد و پیچیده‌تری را ایجاد کنید و قابلیت‌های خاص را به برنامه اضافه کنید.

ویجت‌ها در Flutter دارای خواص و ویژگی‌هایی همچون قابلیت تنظیم سفارشی (customizable)، قابلیت ترکیب (composable) و قابلیت ویرایش پویا (dynamic) هستند.

منبع: مرجع فارسی آموزش Flutter

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *